Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Kickis Vardagslyx (Avsnitt 4)

Kanal 10 Kocken | 00:00:00

Köttfärslimpa m. soltorkade tomater, persilja och vitlök

500 g blandfärs
2 ägg
ca 1 tsk salt
Svartpeppar
Persilja
Soltorkade tomater
Vitlök 2 klyftor
Oregano
2 äpplen
Smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form till köttfärslimpan.

Blanda färsen med ägg och salt tills det blir en smidig smet. Ställ åt sidan.
Hacka tomaterna och persiljan om den är färsk. Riv vitlöken på den fina sidan av rivjärnet.
Ta fram ett bakplåtspapper som fuktas med lite vatten.
Platta ut köttfärsen i en rektangel, ca 1-1 1/2 cm tjock, på bakplåtspappret.
Fördela soltorkade tomater, persilja och vitlök över färsen.

Krydda med oregano och svartpeppar över. Rulla ihop allt till en rulle med hjälp av pappret. Lyft över köttfärslimpan, använd pappret, till en smord form.

Skär äpplena i klyftor och lägg runt köttfärslimpan i formen. Lägg några klickar smör på köttfärslimpan.
När köttfärslimpan nått en innertemperatur på 70 grader är den klar.
Servera med klyftpotatis och fetaostkräm.

Fetaostkräm

5 dl créme fraiche/turkisk yoghurt/gräddfil
200 g fetaost eller grekisk ost
1 gnutta flytande honung
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Mät upp créme fraiche i en skål, rör ner honungen.
Smula ner fetaosten och rör till en jämn krämig sås.
Smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt i några timmar innan servering.

 

Budapestrulle
Ugnstemp 175 C
Varmluft 175 C

5 äggvitor
3 dl socker
150 g finhackade nötkärnor
1 dl vetemjöl
2-3 msk kakao
1 påse (35g) mandelspån

Fyllning;
3 dl vispgrädde
1 burk (300g) mandarinklyftor

Garnering:
(Florsocker)
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt hela tiden att vispa.
Blanda nötter, mjöl och kakaopulver och vänd försiktigt ner det i äggviteskummet.

Spritsa ut smeten på en långpanna täckt med lätt smort bakplåtspapper.
Strö över mandelspån.

Grädda mitt i ugnen 175 grader i 15-20 min.

Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper.
Låt den svalna under långpannan.
Dra loss pappret ovan på.

Vispa grädden till fyllningen.
Bred på grädden på kakan.
Lägg på hallonen och mandarinklyftorna jämt fördelat.
Rulla ihop tårtan försiktigt.
Pudra över florsocker.

Kickis Vardagslyx (Avsnitt 4)