Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Be med öppen mun

Joakim Claesson | 00:00:00

Kära vänner, partner och gåvogivare till Kanal 10,

I våra kyrkor i Sverige har den audiovisuella bönen, den som hörs, nästan dött ut. När jag växte upp, så var det alltid ett bönebrus i våra kyrkor. Jag saknar det enormt mycket och jag tror att vi måste tillbaka dit. Därför har jag valt att skriva lite av mina egna funderingar och tankar. En del frågor lämnar jag obesvarade, för att mana till eftertanke. Jag vet att alla inte håller med mig, men jag ber att du verkligen funderar på vad jag skriver.

Först av allt – bön har vi fått för att kommunicera med Gud, men också för att proklamera i andevärlden. Det finns tyst bön, meditation, men den är enbart för vår egen uppbyggnad och påverkar egentligen ingen annan mer än oss själva. Bön kan ske både i lovsång/sång eller bara som tal.

Personligen anser jag att vi har fått bönen för att förändra våra omständigheter lika mycket som att prata med Gud. Båda är lika viktiga. Relationen till Gud kommer i första hand, men utan att våga tala ut bönen, kommer vi ALDRIG att kunna vinna strider i den andliga kampen. Detta förutsätter ju att vi verkligen har en fiende? Och om vi har det, hur bekämpar vi honom? De två frågorna ligger i grunden för mina funderingar som följer.

Vi har absolut en fiende – Satan. För att strida mot honom, måste vi använda andliga stridsmedel – bön! Han kan inte höra vad vi tänker och därför kan vi inte med tysta böner strida. Har vi kamp i vårt liv, så ska vi göra som det står i Ps 50:15 ”Ropa till mig.. osv” (även Ps 34:18). När det gäller hur Gud har verkat igenom hela Bibeln, så är det genom uttalade ord. Han skapade världen genom att tala ut, Jesus stillade stormen genom att tala till den. Jesus talade till sjukdomen i samtliga fall när han helade någon. Varför talades allt ut så att det hördes? Varför står det inte att Jesus var tyst och tänkte en bön? Svaret måste du själv hitta.

Jag önskar att jag hade mer plats att skriva, för detta är en ödesfråga. Vill också slå fast att den tysta bönen, meditation, är oerhört viktig i relationen med vår Far, så att ingen misstolkar mig. Det jag vill säga är att vi som Guds folk måste börja våga bli högljudda igen, om vi ska kunna förändra vår värld. Att proklamera Guds ord i bön är hemligheten!

Önskar er alla en fortsatt härlig sommar!

 

 

 

 

Be med öppen mun