Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Yoga är religion

Joakim Claesson | 2019-03-05 11:44:59

Kära vänner, partner och gåvogivare till Kanal 10,

Jag ser tyvärr förekomsten av yoga i alla möjliga sammanhang. Inte minst inom kyrkans värld. Yoga har sitt ursprung i de östasiatiska religionerna och är ett sätt att utföra en bön inom både ex. hinduism och buddism. Läste bla på en webbsida där personen i fråga försvarade yoga med följande ord: ”Yoga är inte en religion, utan en praktisk teknik för att ge dig en egen andlig erfarenhet. Du ges möjlighet till en personlig kontakt med det universums kreativa kraft. Du får en egen upplevelse av vad andlighet är för dig själv.”.

Yoga är alltså en jakt på andlighet och med andra ord en religion i mina ögon. Någon vis person lär ha sagt att ”religion är människans sökande efter Gud, medan kristendom är Guds sökande efter att få en relation med människan”. Viktig skillnad!

En del säger att ”yoga är vad man gör det till och behöver inte vara en religion”, men är det yoga, måste det göras enligt vissa rutiner/rörelser. Det finns instruktörer och lärare som säger hur man ska göra för att det ska fungera. Min fråga är naturligtvis - varför måste det göras på ett visst sätt? För mig är detta religion. Självklart kan man utöva stretching och uppvärmning på en matta utan att det är yoga, men jag går emot de rörelser och handlingar som går under namnet yoga. (Egentligen inkluderar detta även mindfulness och meditation.)

Vår fiendes enda syfte är att lura oss bort ifrån en relation med Jesus. Han är expert på att få oss att tro att han är harmlös. Se bara på exemplet med Adam och Eva – ”skulle väl Gud ha sagt?”. Bibeln säger att enda vägen till Gud är genom Jesus. Med andra ord är all annan form av andligt sökande något som leder oss bort från Gud. Eftersom yoga är andligt, kommer det att ha effekt på människans andlighet, oavsett vilken intention man har haft med att utöva den.

Om någon är tveksam till vad jag skriver, så tänk hellre så här - finns det saker som ev kan leda dig bort från Gud, ta då bort det och fokuserar istället på det som leder dig närmare honom. Ex är bön och lovsång i alla avseende bättre än all form av yoga och meditation – för hela människan!

Önskar er en underbar vår med massor av ”Jesus-meditation”. Då kan det bara bli bra!

 

 

 

Yoga är religion