Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Ljus i mörkret

| 2014-11-12 12:28:54
"Mörker finns inte, utan är endast ett tillstånd i avsaknad av ljus. Mörker går inte att mäta, utan bara avsaknaden/mängden av ljus". Något i stil med detta lär Albert Einstein ha sagt i ett sammanhang när hans lärare ville bevisa att Gud inte finns, eftersom det finns ondska. Det Einstein menade är att det bara går att påpeka att ondska finns för att Gud inte får tillräckligt med plats i människors hjärtan. (Hela konversationen finns nedan. *)

December är årets mörkaste månad. Eller rättare sagt, den kunde vara årets mörkaste månad. Tack vare våra jultraditioner har vi ljusstakar och lysande stjärnor i våra fönster som lyser upp i mörkret. Symboler på att "ljuset" kom till vår värld som fördriver mörker och ondska.

Kanal 10 är ett ljus i mörkret och varje partner och gåvogivare är en del av att fördriva mörkret genom att stå tillsammans med oss. Vi tar det ofta för givet att vi får sprida evangelium fritt i Sverige, men jag tror dessvärre att det bara är en tidsfråga innan det blir restriktioner. Fortsätt att stå med oss både i bön och med gåvor medan tid är.

Även denna månad har vi nya program som vi vill uppmärksamma lite speciellt. Varje fredag kl 22.30 sänder vi konferensen Mobilisera Sverige (föreningen S:t Staffan, Hassela), som spelades in under en helg i oktober. Det blir även nyproducerade julprogram från ex. "Sannas kök" och från våra externa producenter som församlingen Arken och PTL (Tommy Lilja). Likt tidigare år har vi även i år Uppesittarkvällar (live). I år blir det den 16-18/12 kl. 17.00-23.00 samt "Jul med Kanal 10" den 23-24/12.


Önskar er alla en riktigt ljus advent och en God Jul och ett Gott Nytt År.

Joakim Claésson, vVD
Kristen TV i Sverige AB
joakim@kanal10.se
*
”En universitetslärare utmanade sina elever med denna fråga:
- Har Gud skapat allt som finns?
En student svarade modigt:
- Ja, Han har gjort det!

Läraren frågade:
- Har Gud skapat allt?
- Ja, magister, invände studenten.
Läraren svarade:
- Om Gud har skapat allt, då skapade Han också ondskan eftersom ondskan finns, och enligt principen att vårt arbete definierar vilka vi är, så är Gud ond.

Studenten tystnade inför ett sådant svar. Läraren var väldigt nöjd med sig själv och skröt inför sina studenter att han än en gång hade kunnat bevisa att tron på en gud bara var en myt.

En annan student räckte upp handen och sa:
- Magister, kan jag ställa er en fråga?
- Självklart, svarade läraren.
Studenten fortsatte:
- Magister, kyla, finns det?
- Vad är detta för en fråga? Självklart att kyla finns. Har ni aldrig frusit? sa läraren.
Den unge mannen sa:
- Det är faktiskt så, Magister, att kyla inte finns. Enligt fysiska lagar, det som vi betraktar som kyla är i själva verket frånvaro av värme. Varje individ eller varje sak innehar eller utstrålar energi. Värmen skapas av en kropp eller av ett ämne som utstrålar energi. Den absoluta nollpunkten (-273,15°C /-460°F) är den totala frånvaron av värme; varje ämne blir orörlig och oförmögen att reagera vid den här temperaturen. Kyla finns inte. Vi har skapat detta ord för att beskriva det vi känner, om vi inte har någon värme.

Studenten fortsatte:
- Magister, mörker, finns det?
Läraren svarade:
- Självklart att det finns!
Studenten sa:
- Än en gång har ni fel, Magister, mörker finns inte heller. Mörker är i själva verket frånvaro av ljus. Vi kan studera ljuset, men inte mörker. Vi kan faktiskt använda Newtons prisma för att dela upp det vita ljuset i flera färger och studera varje färgs våglängd. Man kan inte mäta upp mörker. En enda ljusstråle kan störta in i en värld av mörker och lysa upp den. Hur kan man veta vilken rymd mörker upptar? Man mäter mängden av det befintliga ljuset. Stämmer inte det? Mörker är en term använd av människan för att beskriva vad som händer när det inte finns något ljus.

Slutligen frågade den unge mannen läraren:
- Magister, ondskan, finns det?
Nu svarade den osäkre läraren:
- Självklart, som jag sa det. Vi ser ondskan varje dag. Det finns i de vardagliga exemplen av omänsklighet som människor utsätter varandra för. Det finns i den mängden av brott och våldsamheter som finns överallt i världen. Dessa yttringar är inget annat än ondskan!

Studenten svarade:
- Ondskan finns inte, Magister, eller rättare sagt, det finns inte av sig själv. Ondskan är enbart frånvaro av tro på Gud. Ondskan är som mörker och kyla, ett ord som människan har skapat för att beskriva frånvaro av tro på Gud. Gud har inte skapat ondskan. Ondskan är inte som tron, eller som KÄRLEK som finns, precis som LJUSET och värme. Ondskan är resultatet av det som händer, när människan inte har Guds KÄRLEK i sitt hjärta. Ondskan är som kyla som kommer när det inte finns någon värme, eller som mörker som kommer, när det inte finns något LJUS.

Läraren satte sig, förbluffad över ett sådant svar. Namnet på den unge studenten?
Albert Einstein.”
Ljus i mörkret