Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

En sommar av sela

Sara Yonadam | 2018-07-02 11:29:10

"Sela"
hebreiska, bet. "pausa i Hans närvaro" eller "stanna upp och tänk på det"

”många säger om min själ: ”Han får ingen frälsning hos Gud. Sela.
Men du, HERRE, är en sköld runtomkring mig. Du är min ära, du lyfter mitt huvud. Jag ropar högt till HERREN, och han svarar mig från sitt heliga berg. Sela.”

(Psalm 3:3-5

Nu är semestern här för de flesta. Semestern är på många sett årets klimax. Vi har väntat på den, jobbat för att tjäna ihop den och tjänat pengar till den. Många har satt sitt hopp till semestern vad gäller vila, att få ägna sig åt intressen, gemenskap, och sa jag vila?

Så var det för mig förra året. Under våren var jag tröttare än jag någonsin tidigare känt mig, inte bara fysiskt utan känslomässigt. Hur mycket jag än sov blev jag inte piggare. Jag var inte ok. Men jag pressade på med förhoppningen att semestern skulle lösa det. Tack vare sparad semester kunde jag ta ut sammanlagt 6 veckors semester. Det borde väl räcka? Vi, jag, min man och våra 3 barn, skulle äntligen få andas ut. Vi skulle sola, bada, göra kortare resor i Sverige och Norden. Jag skulle få sova. Och det skulle lösa allt.
Verkligheten var den att när semestern var slut, var jag också det. Jag var inte piggare, inte gladare, inte alls harmonisk. Jag kämpade med ångestattacker, depression, en djup sorg, och en lamslående trötthet. Jag var så trött. Så ledsen. Så stressad. En så dålig version av mig själv. Du märkte kanske inte det, men jag visste det så väl, och min man visste det.

Denna bloggtext är till dig som kanske inte ser fram emot sommaren 100%. Du som kämpar som förälder och känner en bävan inför att vara hemma i flera veckor och kämpa med och för dina barn, eller kanske för ditt äktenskap. Visste du att tiden efter semestern är den tid på året då flest skilsmässo-ansökningar lämnas in. Tydligen är inte den efterlängtade semestern enbart god. Om vi fokuserar på allt det negativa kan dessa veckor bli förödande.

Eller så kanske du lever ett ensamt liv och redan känner dig isolerad och sommaren blir bara en bitter påminnelse om exakt hur ensamt livet kan vara, när många andra åker på semester medan du sitter kvar hemma och kämpar med tankarna.

Du kanske är ny i tron och känner en bävan inför att ditt gamla umgänge ska påverka dig negativt under sommaren. Jag var ungdomsledare under många år och vet att sommaren var en särskild påfrestning för de som inte hade vuxit upp i kyrkan eftersom många kyrkor drar ner på sin verksamhet under semestertid. Men den behöver inte vara det. Den kan vara en underbar tid av tillväxt i ditt inre, en tid då du drar dig närmare Gud oavsett om det är i avskildhet eller tillsammans med andra.

Det är som att sommaren är den period då, tillsammans med allt som växer och blommar i naturen, så ploppar också frestelser och prövningar upp.

Du som inte vet vad jag menar, kan scrolla vidare om du vill. Denna text är till alla de som kämpar. Jag ser dig i mitt inre medan jag skriver. Jag tänker på dig. Jag ber för dig att dina hjärtans ögon ska få ljus så att du förstår vilket hopp Han har kallat dig till, hur rikt och härligt Hans arv är bland de heliga, och hur oerhört stor Hans makt är i oss, därför att Hans väldiga kraft har varit verksam. (Ef 1:18-19)

Det du behöver kan inte förenklas till enbart sömn och fysisk vila. Du behöver frid. Frid kommer av nåd. Nåd kommer från Gud.

När Gud säger ”Min nåd är dig nog” (2 Kor 12:9) menar Han inte ”Sluta gnäll, var glad för det du har och nöj dig med det.”
Det Han säger är att Hans nåd är så mäktig och verksam att den är nog för att ge dig kraft oavsett vad du möter, externt eller internt! Guds nåd är inte en ursäkt att vara kvar i misär, den är en verksam kraft att ta sig vidare.

”Då har jag väl inte den nåd som behövs, för jag håller på att bli krossad.” tänker du.
Eller du kanske går så långt att du anklagar Gud i dina tankar: ”Gud verkar vilja fostra mig genom svårigheter och inte ge mig kraft eller en utväg.”
Du kanske t.o.m. tror att Gud inte älskar dig lika mycket som Han verkar älska alla andra.

Inget av det ovannämnda stämmer. Låt mig ge dig (förenklade, men sanna) svar på dina tankar.

1. Om du inte har den nåd du behöver så kan du få det. Du behöver bara be om det och ta emot det i tro och leva i det. Alla himlens löften aktiveras av tro.
Så om du har tro – be, ta emot, och lev i det.
Om du saknar tro – bygg upp din tro på Guds löften och godhet. Sjung lovsånger som bekänner det du behöver växa i, läs Bibelord om just det och bekänn dem om och om tills tron växer.
Gud är en Gud som förmerar hopp till tro! Och du har hopp, det är därför du läser denna text.

2. Bibeln lär oss att det är just Guds NÅD som fostrar oss, inte avsaknaden av den. (Tit 2:12) Gud fostrar oss genom att ge oss kraft och utrusta oss, inte genom att slå och försvaga oss. Gud vill ge dig allt du behöver för att komma igenom på andra sidan, och Han med den nåd Han har, är verkligen allt du behöver.

3. Han älskar dig. Han älskar dig högt och djupt. (Om dina tårar strömmar nu så låt dem göra det och ta emot de här orden.)
Hans kärlek för dig är evig. Han var närvarande vid din födsel och tänkte "Äntligen!". När du gav ditt liv till Honom kallade Han inte bara en folkmassa att följa Honom, Han kallade dig vid namn. Han såg dig. Han lämnade de 99 för att komma efter dig och hämta dig hem. Och Han fortsätter att göra det. Han kommer alltid att göra det (mer om Guds kärlek kommer i en av höstens bloggar).

Så låt din själ tröstas och låt din ande byggas upp. Oavsett omständigheter kan du låta dig byggas upp i sommar och ha en sela-säsong; pausa och tänka på vem Gud är.

Jag önskar dig en välsignad sommar. Om vi kan stå med dig i bön så tveka inte att kontakta oss.
Du kan maila oss på info@kanal10.se, skicka meddelande på Facebook eller i kommentarsfältet.

 

 

En sommar av sela