Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Bibelns fantastiska djup uppenbarad

Sara Yonadam | 2018-05-04 09:02:59

Bland alla de arbetsuppgifter jag har med sociala medier, Kanal 10's hemsidor, kundtjänst, mm ingår även att texta undervisningsprogram som är på engelska till svenska. Den uppgiften är bred och en förmån att få göra och just nu håller jag på med den sista delen av en undervisningsserie med Sam Soleyn som handlar om ”Det nya budordet”. Det jag fascineras av är hur en kunnig och smord bibellärare kan öppna upp skriftställen som man läst många gånger men aldrig riktigt förstått, så att man ser så mycket att det är som att en ny värld öppnas.

Och det är väl just det som är grejen med Bibeln, att den både är ett kärleksbrev från Gud till människan, en historisk skildring av judarnas historia, och en port in i det högre livet (tänk: Narnia). En djupare förståelse av Bibelns texter är som en ingång till Guds dimension och det som först har skapat frågor blir plötsligt så självklart, så uppenbart. Och ju längre in vi vågar gå desto tydligare ser och förstår vi.

Hur viktigt är det inte att vi stannar upp i vår Bibelläsning och faktiskt tar tid att studera texter och ämnen? Att vi söker efter svar på det som initiellt skapar frågor så att vi inte fortsätter igenom livet fulla av frågor utan faktiskt börjar få lite svar. Ibland är svaret lite mer komplicerat än bara ”Jesus” (koppling till frasen ”Jesus är svaret”). Ibland behöver vi få insikt i grundtextord, historisk kontext, och faktiskt bara att läsa vad som står före och efter ett stycke som är svårbegripligt. Det viktigaste, i vårt sökande efter uppenbarelse, är att Skrift får tolka Skrift, dvs. att Bibeln får tolka sig själv. Vi kan komma fram till hur häftiga förklaringar som helst men om inte de kan bevisas genom flera bibelord som visar att det faktiskt är så, att det håller teologiskt, så kan vi inte acceptera det eller lära ut det. Alla slutsatser och tolkningar måste grundas i Bibelns övriga texter, annars kan vi inte lita på att det är så Gud har menat det.

Men svaren finns där att finna för den som aktivt söker. Och Gud längtar efter att vi ska ta tid i vår bibelläsning till att förstå vad vi läser. När vi förstår vad vi läser förstår vi ännu djupare vem Gud är. När vi förstår vem Gud är, blir vi frimodiga och trygga i hur Han ser på oss. När vi är trygga i det, kan vi bära frukt som förhärligar Gud, be frimodiga böner och vara ett ljus för de runtomkring oss.

Luk 8:10
Han svarade: "Ni har fått nåden att förstå Guds rikes hemligheter. Men de andra får dem i liknelser, för att de ska se och ändå inte se, höra och ändå inte förstå."

 

 Tips: På Kanal 10 Play finns det massor av undervisning om olika ämnen i Bibeln som du kan ta del av. Så varför inte ta fram din Bibel, kanske en kopp kaffe och gå in på www.kanal10play.com/program och ta del av undervisning av Sven Almkvist, Hans Weichbrodt, Sam Soleyn eller någon av de andra bibellärare som delar med sig av sin insikt och kunskap.

 

Bibelns fantastiska djup uppenbarad