Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Vilken jul skulle du välja

Sara Yonadam | 2017-12-21 11:36:24

När jag gick in på Spotify för att hitta lite stämningsfull musik till att skriva denna blogg-text, möttes jag av den här bilden:

Jag ville skriva om hur olika julen kan se ut för olika människor, och den här bilden förstärkte mitt budskap. Tänk om vi, precis som vi kan välja musik och spellista, kunde välja vilken typ av jul vi vill ha detta år! Precis som spellistorna, kunde julen karakteriseras av olika saker. Vill du ha en fridfull jul så är det inte svårare än att välja spellistan "Julefrid". Vill du ha en jul där glädje är huvudfokus kan du välja "Christmas Hits", eller så kanske du vill ha en hundra procentig traditionell jul á la "Svensk jul". Jag vet inte vilken du skulle välja om du kunde, både musikmässigt och innehållsmässigt.

Men det som väcks upp i mig är det faktum att de flesta inte kan välja sin jul. De flesta i vårt land känner sig dömda åt sitt öde, kanske p.g.a. beslut de själva har fattat, eller kanske "bara" p.g.a. livets grymhet som kan ha kört över dem och lämnat dem strandade vid livets vägkant. Och alla de barn då som, om de kunde, skulle välja en fridfull jul, men istället är dömda åt en jul som kantas av alkohol och oberäkneliga föräldrar. Eller alla de som fallit i missbrukets djupa grop, som är dömda till en jul i ensamhet. Inte för att de önskade att livet skulle bli så, men någonstans längs vägen fattades en del dåliga beslut som till slut blev till en ond cirkel som till slut verkar omöjlig att bryta.

Tänk om vi alla bara kunde välja.

En gång var jag ett sådant barn, som inte kunde välja sin omgivning. Men sen kom Han. Denne bebis som växte upp och blev en man, historiens viktigaste person. Ur Betlehems jord växte Golgatas träd upp, och Jesus blev fröet som gav sitt liv för att ge oss liv.

När Jesus kom in i mitt liv kom ljus in, hopp, en evig frid. Omständigheterna förändrades inte genast, men mitt inre gick igenom en omedelbar pånyttfödelse. Och ju längre jag har levt med ljuset, i ljuset och Han i mig, desto mer har också omständigheterna anpassats för att matcha det inre.

En gång var jag en ångestfylld tonåring som fruktade julen, det var för mycket tystnad som gav utrymme åt panik, ångest och fruktan.
Idag är jag en 3-barnsmamma som har julen som favorithögtid. Jag välkomnar friden och tystnaden, men också glädjen och skrattet som är så rent och obesmittat av destruktiva substanser. Inget är omöjligt för Gud! Inget livsöde är utom räckhåll för Honom.

Så låt oss, som har världens ljus på insidan, lysa för att ge lättnad åt de som ännu vandrar i mörker.

"Men det ska inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder.  Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land ska ljuset stråla fram.
Du förökar det folk som du inte gett stor glädje. De ska glädjas inför dig som man gläds under skördetiden, som man jublar när man delar byte.

För du ska bryta deras bördors ok, deras skuldrors käpp och deras plågares stav, som på Midjans tid.
Ja, varje stövel buren i stridslarm och varje mantel vältrad i blod ska brännas upp och förtäras av eld.

För ett barn blir oss fött, en son blir oss given.
På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är:
Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Far, Fridsfurste."

(Jes 9:1-6)

Låt våra böner riktas på ett speciellt sätt i förbön för de som inte kan be för sig själva. Och låt oss aldrig ta vår eviga frid för givet. Och låt oss vara hoppets ambassadörer för alla vi möter under denna högtid.


Med kärlek och en djup önskan om en glädjefull och fridfull jul för dig och de dina,
Sara Yonadam

Vilken jul skulle du välja