Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Vi kan väl alla vara ljus

| 2017-06-13 11:14:45
Vi är på väg in i andra advent, och julen närmar sig. Många av oss ser på julen med glädje och förväntan, även om en viss stress över allt som ska göras och förberedas också finns. Men många, många, så många i vårt avlånga land, går in i juletiden utan denna glädjefyllda förväntan. Många människor blir mer och mer fyllda av ångest för varje advent som passerar innan högtiden når sitt klimax på julafton och juldagen. Mängder av barn bävar inför jullovet då de skiljs från sina vänner och blir instängda med en eller två föräldrar med alkoholproblem under 2 veckor av känslomässig berg- och dalbana. Många har en förhärligad bild av hur varje barns jul borde vara, genom influenser i t.ex. film och serier; Stora gröna granar med lyxigt pynt, julklappar i mängder, familjen som samlas vid pianot för att skratta och sjunga julsånger "Fa-la-la-la-la". Sen kommer julen, och den förhärligade bilden går i kras. Visst gjorde föräldrarna sitt bästa vad gällde julklappar, men det var inte nog för att fylla den förhärligade bilden. Sången och skrattet vid pianot existerade inte. Och fram emot eftermiddagen, lagom tills Kalle Ankas jul är över, har alkoholen gjort sin frammarsch och det förväntansfulla går över i ångest och fruktan för hur kvällen ska sluta. Kommer det bli bråk? Kommer någon av mina nya julklappar slås sönder mitt i vredesutbrotten? Ska jag gömma mig under täcket eller kommer mamma åka på stryk om jag håller mig borta? tänker en del barn. Kommer vi att överleva den här ledigheten? Det är bara en liten beskrivning av vad barn i Sverige upplever under julen. Och hur är det för alla föräldrar? Alla mammor och pappor som älskar sina barn och gör sitt bästa, men där deras egna ryggsäck är för tung för att bära när man dessutom blir påmind om att man inte har ekonomin som behövs för att ge sitt barn allt som den önskar sig.  Hur är det med alla mor- och farföräldrar som vet en del av det som pågår i deras barnbarns liv, men inte kan kliva in och göra någon skillnad. Mormödrar som bittert gråter när de ser att barnen inte får det de behöver för att Missbruk har blivit husguden. Jag vill inte göra dig deppig, men jag kan inte bara fira jul med min fina familj och inte ens skänka en tanke, en bön, en liten slant, åt de som har det sämre.  Bibeln talar om att vi ska vara ljus. Och låt mig citera ett bibelord från Matteus 5:14-16, som jag har översatt till svenska från den engelska Bibelöversättningen The Message Translation*. Det står så här: "Ni är här för att vara ljus, för att ta fram Guds-färgerna i världen. Gud är inte en hemlighet som ska hållas. Vi går öppet ut med det här, så öppet som en stad på ett berg. Om jag gör er till ljus-bärare, tror ni väl inte att jag kommer att gömma er under en hink, eller gör ni? Jag ställer er på en ljushållare. Nu när jag har ställt er på en bergstopp, på en ljushållare - skin! Håll ett öppet hem; var generösa med era liv. Genom att öppna upp till andra, påverkar ni andra till att öppna upp sig för Gud, denne generöse Fader i himlen." Vi kan väl alla vara ljus under den här säsongen? Hur? Praktiskt. Genom att visa och ge ut Guds villkorslösa kärlek. Vi kanske kan ta pengar från vårt överflöd och investera det i att göra någon annans jul lite bättre? Vi kan väl ge ut leenden, så många leenden till alla vi möter att våra ansikten till slut har kramp! Ett ord av uppmuntran till de vi möter på! Till hon som sitter i kassan på ICA. Till han som kör bussen du tar! Till barnet du möter i förbifarten.  Vad har det här med Kanal 10 att göra? Inget. Eller allt. Hur du nu vill se på det. För min text här, är en del av hjärtat som driver Kanal 10 framåt. Det är en del av Guds hjärta. Och det bör vara en del av varje troendes hjärta.  "Stå upp, VAR LJUS, ty ditt ljus kommer,  och Herrens härlighet går upp över dig." (Jes 60:1) I kärlek, Sara Yonadam * "You’re here to be light, bringing out the God-colors in the world. God is not a secret to be kept. We’re going public with this, as public as a city on a hill. If I make you light-bearers, you don’t think I’m going to hide you under a bucket, do you? I’m putting you on a light stand. Now that I’ve put you there on a hilltop, on a light stand—shine! Keep open house; be generous with your lives. By opening up to others, you’ll prompt people to open up with God, this generous Father in heaven. (Matt 5:14-16, The Message Translation)
Vi kan väl alla vara ljus