Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Adventstid, fyra små ljus

| 2015-12-04 09:36:54
 Jag älskar den här tiden, önskar bara att snön täckte marken under mina skor, om så bara för att i reflektionen göra omvärlden lite ljusare. I London och England där jag bott under några år kommer nästan inte någon snö under vintersäsongen, däremot är det något annan som de är fantastiskt duktiga på, nämligen ljussättning.
 
Fönstren och skyltfönstren dignar av små och stora lampor. Färgglada slingor, blinkande och glittrande ljusslingor hängs över gator, på husfasader, runt barn (nästan) och trädgårdar. Dessutom har alla butiker, hotell och cafeer specialevent för att bjuda in Londoninvånarna in i värmen. Om det är utomhusbio med varm choklad och gamla jul klassiker på en takterrass eller om det är julkaffe eller prova på julmat från jordens alla hörn. Det är en glittrande och eventfylld stad. Tänk, i mörka Sverige skulle en ljusinstallation göra så mycket större skillnad med det mörker som drabbar oss varje vinter.
 
Men så slår mig tanken: (för mina absoluta favoritljus i december är adventsljusstaken med sina fyra enkla ljus som indikerar den väntan som leder fram till jul.) Att i Londons brus och ljuseufori har man allt mindre fokuserat på dessa fyra ljus som egentligen reflekterar det som julen handlar om. Väntan på konungen, en påminnelse om ett event som slår den häftigaste julkänslan eller den vackraste julbelysningen, ja till och med Harrods årliga julfönster. I all enkelhet gjorde han faktiskt entré; advent - Herrens ankomst.
 
Med önskan om en fridfull advent,

Michaela
Adventstid, fyra små ljus