Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

I min faders hus finns många rum

| 2015-10-07 10:33:48
Dagens diskussion om flyktinginvandringen i Sverige och Norge pendlar mellan två diken.
 
Å ena sidan diskuteras kostnaden för varje nyanländ, kostnader som enligt prognoser skenar kraftigt vilket skapar oro kring hur många vi kan hjälpa samtidigt som vi försöker bibehålla en hållbar samhällsekonomi. Parallellt med detta finns det de som drar oerhörda ekonomiska vinster på sina hjälpinsatser, vilket skapar ilska och förvirring i omgivningen.

Å andra sidan bultar det medmänskliga hjärtat för varje människa som tvingats lämna tryggheten för en guppande gummibåt på ett stort hav. För de som lyckas ta sig igenom de livsfarliga och kostsamma etapperna, för att slutligen finna sig isolerad i ett land där språk, byråkrati och oro är en del av bemötandet.
 
Hela situationen påminner mig om Josef i bibeln. Vetskapen om att vi har ett ansvar att förvalta, planera, fördela och faktiskt sträcka ut handen till omkringliggande områden. Mänskligheten existerar på den här jorden tillsammans och de landsgränser vi satt upp är inte gränser i Guds ögon, det är våra egna nödvändiga strukturella lösningar.
 
Kan vi lyfta blicken från detta och se på den Gud som har fyllda förråd och ett hem med sängplatser för varenda människa på denna jord? Hur långt tar vår tro oss?  Det är så viktigt att söka Guds plan med våra liv för i den lyhördheten finns svaren. Vi kan inte lösa problemen i oss själva eller mellan varandra. Försöken skapar oro, stress, och till syvende och sist är ältandet av problemen inte en nyckel. Det krävs planering, agerande och en hel massa kärlek och barmhärtighet.
 
Utgångspunkten måste vara att hjälpa så många som möjligt, inte att bibehålla den starka ekonomiska tillväxt som präglat vår generation och den innan oss. Jag ser inte Gud i det, även om han även ger oss ett ansvar för förvaltandet av samhällets resurser och för alla som tar del av de resurserna.
 
Bjud in Gud i debatten för att han kan guida dig och mig idag. På exakt samma sätt som han gav Josef en vision och en dröm kan han ge dig och mig verktyg i våra händer att bidra på det sätt vi kan. Tror vi att han är Gud och den han säger att han är? Är då hans förråd inte fulla till bristningsgränsen och har inte hans hus så många rum som det står?

Jag fick möta Soheila Fors (inför förra veckans Close Up/veckans Inblick porträtt), en kvinna som gör det hon kan och jag tackar Gud för hennes osjälviska agerande, ett föredöme! Jag ber Gud om vishet att vara generös på alla plan. Att ge det jag har blivit givet för att ge det vidare. Allt är givet oss till låns så nu måste vi hjälpas åt.
 
Jag uppmanar mig själv och dig att sträcka ut våra händer om det är att ge av vår tid, omsorg, prylar eller vår kunskap och profession. 
 
(I dessa dagar känns visionen för Kanal 10 Media mer aktuell än någon gång, evangeliet behöver ut till varje individ och hem. För i vår Faders hus finns många rum som väntar).

Hoppas allt är bra!
I min faders hus finns många rum