Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Världens längsta trettio centimeter

| 2019-05-07 15:47:57

Prestationsångest. Kravtyranni. Arbetsnarkomani. Perfektionism. För många går trådarna tillbaka till tidiga barnaår. Man fick aldrig känna att man ägde ett omistligt värde för att man var någon i sig själv. ”Ingen ser mig! Ingen förstår hur jag har det! Ingen bryr sig egentligen om mig!” Identiteten kom för många att bli förankrad i prestationer. Det rationella blev inte bara det viktigaste men det enda. Resultat. Insatser. Bedrifter. Vart tog hjärtat vägen?

Allt som har med förnuftet och rationalitet att göra är inte oviktigt men kan lätt bli en fasad, ett yttre som glänser och imponerar. Meriterna är många. Karriären spikrak. Men bakom skalet finns en hemlig rädsla – att vara värdelös, oälskad, övergiven. Vi behöver komma loss från prestationsångestens grymma förtryckarregim. Världens längsta trettio centimeter handlar om att flytta fokus från att vara älskad för det jag gör till att äga ett värde för den jag är. Den moderna människan bör nog bli bättre på att öva sig i det förblivande värde Gud ger varje människa och inte i sina prestationer.

Ofta är det genom besvikelser, bakslag och kriser som självkännedom anländer. Kris kan leda till krasch men också till förnyad kraft. Vårt största problem är många gånger inte att vi tycker illa om Gud eller våra medmänniskor men att vi avskyr oss själva. Självförakt utgör ett vanligare och knepigare brott än uppblåsthet. De flesta människor har oändligt mycket lättare för att beskriva sina fel och brister än sina förtjänster. Hur svårt kan det inte vara för många att ge ett litet signalement på det som de är bra på, medan de kan redogöra för allt det dåliga hos dem i timtal.

Om vi vågar vanka världens längsta trettio centimeter kan vi utan självförakt vara medvetna om våra svaga sidor och utan högmod och självhävdelse kan jag tacka Gud för mina starka sidor. Utan självömkan kan jag erkänna mina begränsningar och med humor kan jag betrakta både mig själv och andra när vi tävlar med varandra på ”fåfängans marknad” om makt och ära.

Trettio centimeter gör skillnad.

 

Tommy Dahlman

 

Världens längsta trettio centimeter