Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Kulturarbetaren Kjell Bergqvist borde gå en avvänjningsbehandling för att bli fri sina svordomar

| 2019-04-08 13:24:47

I går (söndag) var det dags för skådespelaren Kjell Bergqvist i P1:s söndagsintervju. Han svor konstant genom hela intervjun. Det är mycket tydligt att det även inom public service sker en språkglidning för varje år som går – det ska sväras i TV och radio.

Jag är ingen överkänslig person och jag reagerar sällan på ett ”förstärkelseord” när det kommer i sitt rätta sammanhang. Det kan till och med vara nyttigt att rensa luften med ett kraftuttryck ibland. Men att sitta i radio och i TV och konstant svära är att försura både den själsliga miljön och språkets skönhet.

Kjell Bergqvist borde gå hos en talpedagog som kan avvänja honom från detta gift. Tyvärr är Kjell inte ensam om att använda mediaplattformar som en kanal för ett obegåvat språkbruk.

Människor som ständigt ägnar sig åt dessa svordomar är som papegojor i bur. De fula orden är brödsmulor som när den tappra järnnäbben. De blir likt efterhärmare som till slut sitter kvar med endast eder men inget språk. Major Quisling är en papegoja som imiterar så gott han har förstånd, lyder sången. Kloka ord, framför allt tänkvärda. Papegojorna känns igen. De upprepar samma jargong igen och igen.

Det vackra språkbruket riskerar att gå förlorat om kulturarbetare som Kjell Bergqvist får hålla låda och breda ut sin brist på språkkompetens utan något som helst motstånd.

Vårt språk är en fantastisk gåva till oss. När våra ord inte bara passerar genom vår strupe men genom vårt hjärta och sinne genomgår de ett reningsbad där svordomarna försvinner i avloppet. Ord som bara är ett svalg sätter igång vibrationer och ljudvågor. Men det är också allt. Vi hör dem, men de träffar inte vårt intellekt. Vi märker av dem men utmanas inte av dem. Vi går hem likadana som vi kom. Men när orden har gått genom budbärarens själ och ande blir de till brevduvor som finner landningsbana i vårt hjärta.

Orden skiljer märg och ben. De klyver, delar, sorterar våra liv. Orden är ett roder. Orden är ett betsel. Jag styr mitt liv dit jag talar. Utan ord ingen farled. Utan farled ingen riktning. Utan riktning inget mål.

Det är populärt med språk caféer idag. Kanske kulturlöntagare som Kjell Bergqvist kunde köpa en kopp kaffe på en sådan mötesplats och i lugn och ro lyssna när våra nyanlända lär sig prata svenska utan svordomar.

 

 

Kulturarbetaren Kjell Bergqvist borde gå en avvänjningsbehandling för att bli fri sina svordomar