Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Sverige har gått från lagom till extremt

Tommy Dahlman | 2019-03-11 09:05:47

Den nya kartläggningen av världsbefolkningens värderingar visar att vi svenskar är långt ifrån lagom – vi är faktiskt ett av världens mest extrema länder.

Det är organisationen World Values Survey som granskat värderingar och åsikter världen över och sammanställt dem. Mätningarna visar att Sverige sticker ut – riktigt rejält. 

I Sverige är det nämligen helt acceptabelt att kalla någon för ”rasist” om man problematiserar invandringsvolymer. I den övriga världen är det vårt svenska förhållningssätt till själva diskussionen som uppfattas ”extremt”.

I Sverige är det ”all in” att använda begrepp som ”högerextrem” om de som ifrågasätter de höga aborttalen. I den övriga världen anser man att Sveriges 1,3 miljoner lagligt aborterade foster sedan 1975 är det exceptionella och inte de som vill diskutera abortlagstiftningen.

I Sverige är det fullt normalt att i alla medier benämna alla som vill diskutera frågor och tvivel kring homosexuellas rätt till barnadoption för ”homofober”. Medan det på de flesta kontinenter i världen anses extremt att barn inte ska få ha både mamma och pappa.

I Sverige är det en kungens gata för alla att kalla de, som citerar med oro den forskning som bekräftar att år 2030 består EU s huvudstad Bryssel av en muslimsk majoritet och att det i Sverige vid samma tidpunkt finns 1 miljon muslimer, för islamofober. Medan den undersökning som WVS visar på att det är vår naiva inställning till utvecklingen som är extrem. 

Undersökningen som jag refererar till är en kartläggning där 400 000 människor från 100 av världens länder blivit intervjuad. Sverige kallas i rapporten för ett av världens mest extrema länder. Det är för att ”svenskar generellt är väldigt sekulariserade, och tycker att självförverkligande och individuell frihet är viktigt”. 

Hur ser då kyrkans värld ut? Frågan är berättigad. Kyrkan i Sverige har historiskt sett ansetts vara en röst som går mot strömmen. Kyrkan har ofta benämnts vara det annorlunda folket och kristen tro har i gångna tider beskrivits som salt och ljus. Tyvärr är nog den tiden generellt sett över. I vår tid har de flesta av kyrkans folk fullt upp med att övertyga hela världen att de faktiskt är ”som alla andra”. 

Som sagt – extremt var ordet.

Sverige har gått från lagom till extremt