Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

För en tid som denna

| 2015-12-08 06:24:57
Esters bok är en berättelse om hur en judisk kvinna blev upphöjd till drottning i ett främmande land. Tack vare Esters befordran och en mängd andra ”tillfälligheter” kunde en försåtlig antisemitisk attack från Haman – där hela det judiska folket hotades med förintelse – avslöjas och avvärjas.
Esters situation var inte lätt. Hon visste att om hon trädde fram inför konungen utan att ha blivit kallad till regenten, riskerade hon själv döden. Ändå var Esters landsman Mordokai – som vägrade att ge efter för Hamans intriger – frimodig när han utmanade henne: ”Tro inte att du ensam av alla judar skall slippa undan därför att du är i kungens hus. För om du tiger denna gång, skall judarna få hjälp och befrielse från annat håll, men du och din fars hus kommer att förgöras. Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet just för en tid som denna?” Ester kap. 4:12-14.

Berättelse fortsätter med att Ester svarade Mordokai: ”Gå och samla alla judar som finns i Susan och håll fasta för mig. Ni skall inte äta eller dricka något under tre dygn, varken dag eller natt. Jag och mina tjänarinnor skall också fasta på samma sätt. Därefter skall jag gå in till kungen, även om det är mot lagen. Skall jag gå förlorad, så må jag gå förlorad.”
Esters bok lär oss att själva syftet med oförtjänt favör och framgång i Guds rike inte är oss själva eller vår egen bekvämlighet. Och att den rätta vägen inte alltid är lätt att gå, men att Gud alltid väntar med oväntade och överraskande segrar när vi väljer det som är rätt.
För en tid som denna