Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Tid att tänka nytt om kristen tv

| 2015-10-07 10:11:26
För en tid sedan skrev Rigmor Holst och jag en debattartikel i Dagen med rubriken ”Är det tid att tänka nytt om kristen tv?”.
Syftet med artikeln var att peka på de stora möjligheter tv erbjuder när det gäller det uppdrag Jesus gav till oss lärjungar att predika evangeliet för ”hela världen”, ”alla folk”, ”hela skapelsen” och ”till jordens yttersta gräns”.
I en tid då vi har tillgång till ”hela världen” via webben och satelliter, har vi en unik möjlighet att nå vardagsrummen hos vanliga människor i både i Sverige och i världen. De möjligheter medie- och informationssamhället erbjuder i detta avseende är gränslösa.

Samtalet om kristen tv i Sverige har i stor utsträckning handlat om finansieringsmetoder och programinnehåll. Om vi för en stund ser bortom dessa viktiga frågor och lyfter perspektivet lite, borde vi som kristna kunna enas om att kristna medier i dag är alldeles nödvändigt med tanke på den tid vi lever i.
Samtliga svenska tv-innehavare är i dag skyldiga att bära ett ekonomiskt ansvar för public service-tv (närmare 200 kr i månaden via tv-licensen). Få av oss ifrågasätter denna obligatoriska avgift trots att en stor del av tv-programmen kanske inte alls intresserar oss. 

Vi betalar utan protester även när programinnehåll och/eller programledare irriterar och retar oss, eller kanske till och med hånar vår tro och ifrågasätter våra värderingar. 
Av någon anledning har vi ibland helt andra måttstockar när det gäller kristen TV, som inte finansieras via tvingande avgifter utan via frivilliga gåvor från enskilda som ser vikten av kristen närvaro i mediebruset. 
Samtidigt som vi behöver jobba på ett kreativt sätt med såväl finansieringsmetoder som programinnehåll, behöver det också sägas att finns det ett tydligt samband mellan det mått av ansvarstagande som vi som kristna är beredda att ta för kristen tv och den kvalité och den påverkansgrad som kristen tv faktiskt får.
Tid att tänka nytt om kristen tv