Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Isolerat Israel behöver vårt stöd

| 2014-11-17 06:33:28

Efter en vecka i Israel tillsammans med Kanal 10 Norge är det enkelt att konstatera att nyhetsförmedlingen i Sverige utelämnar viktiga beståndsdelar när det gäller centrala händelser i Mellanöstern.

Under min vistelse i Israel knivhöggs två israeler till döds av palestinska terrorister efter att Irans högste ledare Ali Khamenei via twitter uppmanat palestinier att förinta Israel. Samma dag kritiserade Israels FN-ambassadör FN för att ignorera palestiniernas terrorism och menade att det är samma sak att ignorera terrorism som att stödja terrorism.

Det var för en vecka sedan som en 25-årig israelisk kvinna dödades av en 30-årig palestinier från Hebron som tillhör terrororganisationen Islamiska Jihad. Mannen satt i fängelse fem år från år 2000 till 2005, för att ha kastat en brandbomb på israeliska soldater.
Attacken skedde endast några timmar efter att en 20-årig soldat i Tel Aviv skadades så allvarligt i en knivattack att han senare avled. Den som misstänks för dådet i Tel Aviv är en 18-årig man från Nablus som befann sig illegalt i Israel.

Konflikten mellan israeler och palestinier hade då hettats upp av Irans högste ledare Ali Khamenei, som några dagar tidigare via twitter uppmanat palestinier att förinta Israel.
I en tweet under lördagen för en vecka sedan kallade han Israels regering för barbarisk och varglik och menade att det inte finns botemedel mot detta – förutom förintelse.
Ali Khamenei anklagade också Israel för att ha förgiftat Arafat och krävde att palestinierna på Västbanken skulle beväpnas.

Detta skedde samtidigt som den brittiska tidningen The Times rapporterade att USA är redo att förnya de diplomatiska förbindelserna med Iran. Det skulle innebära att de båda länderna förnyar sina diplomatiska förbindelser för första gången sedan gisslankrisen efter den Islamiska Revolutionen år 1979.
President Obama har i ett hemligt brev till Ayatollah Ali Khamenei bett om Iran´s stöd i kampen mot Isis.

Israels FN-ambassadör Ron Prosor anklagade för en vecka sedan FN för att ignorera palestinsk uppvigling och terror. Ron Prosor sade till reportrar: ”att ignorera uppvigling och terrorism är detsamma som att stödja terrorism”, och anklagade FN för att göra just det.
"Varje dag, var enda dag, utsätts israeler för attacker,” sade Prosor.
”Varje dag växer skarorna av våldsamma palestinska uppviglare. Och ändå har inte den här institutionen yttrat ett enda ord för att ta avstånd från attacker mot israeler.”

I veckan sade också en talesperson för den väpnade grenen av Hamas att oroligheterna i Jerusalem kan bli en ny gnista som får konflikten mellan Israel och palestinier att explodera. Han menade att Israel sökte konfrontation genom sina påstådda angrepp på Al-Aksa-moskéen i Jerusalem.
Med ”angrepp” syftade han på några israeliska politiker som besökt tempelberget med hänvisning till att det även ska vara tillåtet för judar att besöka denna plats.
”Israel kommer att känna den fulla kraften av explosionen, tillade Hamasledaren Abu Ubaida under en demonstration, som ägde rum samtidigt som premiärminister Benjamin Netanyahu åkte till Jordanien för att diskutera oroligheterna i Jerusalem med Jordaniens kung Abdullah och USA: s utrikesminister John Kerry.

Alla ovanstående nyheter har du under den senaste veckan fått del av via Kanal 10 Nyheterna och Nyhetsforum. När övriga medier utelämnar viktiga fakta med syftet att isolera och misstänkliggöra Israel vill Kanal 10 ge ett bredare perspektiv.

I fredags berättade Kanal 10 Nyheterna om att Världen idag lanserar ett upprop emot regeringens besked att erkänna en palestinsk stat, till stöd för demokratin Israel. Tillsammans med tidningen kan vi visa – både för regeringen och för Israels ambassad – att vi inte står bakom detta erkännande. Du kan skriva under uppropet på denna länk.

Isolerat Israel behöver vårt stöd