Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Sexualpolitisk härdsmälta stoppade trafficking-konferens

| 2014-10-14 19:13:05
Det började med att chefredaktören för RFSU:s tidning Ottar i slutet av förra veckan via twitter ifrågasatte arrangörerna av seminariet på Uppsala universitet om trafficking, där drottning Silvia skulle ta emot ett pris för sitt arbete mot människohandeln.

Ottars chefredaktör ifrågasatte också universitetslektor Mark Klambergs medverkan, kanske för att Klamberg har profilerat sig i sexualpolitiska frågor för Folkpartiet. På RFSL:s hemsida i samband med sin kandidatur för Folkpartiet i EU-valet 2004 skrev han exempelvis: "”Den svenska och europeiska HBT-rörelsen borde i valet till europaparlamentet markera att konservatismens dagar är räknade".

Klamberg retweetade ganska omgående att han hoppat av konferensen, vilket alltså ska ses mot bakgrund av hans sexualpolitiska engagemang.
Klambergs tweet fångades upp av Ottars medarbetare Sara Borsiin, som dessutom är chefredaktör på studenttidningen Ergo vid Uppsala universitet. Ergo ifrågasatte därefter universitetets engagemang i seminariet med hänvisning att några av dem som fanns med bland arrangörerna vill harmoniera svensk abortlagstiftning med övriga Europa – vilka av Borsiin beskrevs som ”abortmotståndare”.

Ergos påtryckningar och Klambergs avhopp fick därefter professor Anna Singer, rektor för den juridiska fakulteten vid Uppsala universitet att ställa in sin medverkan, eftersom RFSU nu fått hela seminariet att handla om något helt annat än trafficking. Sedan var det bara för hovet och drottning Silvia att konstatera att seminariet inte blev av.

Kontentan av RFSU:s kampanj är alltså att de som vill harmoniera svensk abortlagstiftning med övriga Europa inte är välkomna att i kampen mot människohandeln. Är detta vad som avses när universitetslektor Klamberg skriver: ”Konservatismens dagar är räknade".
Frågan är vilka fler områden som RFSU vill förbjuda konservativa att engagera sig i, med tanke på att de konservativa i Europa företräds av EU-parlamentets enskilt största partigruppering)?
Sexualpolitisk härdsmälta stoppade trafficking-konferens