Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Låt Noah bli ett tillfälle att vittna

| 2014-04-02 07:48:53

På fredag har den amerikanska storfilmen Noah premiär på svenska biografer. Filmen baserar sig, precis som titeln avslöjar, på bibelns berättelse om Noa som efter ett tilltal från Gud bygger en ark och räddar därmed sin familj samt två arter av alla djur undan den översvämning som Gud låter komma över jorden.

Hemsidan genesis.nu, som drivs av föreningen Genesis, har publicerat en kritisk artikel till filmen. Och det är bra. Det är aldrig fel att påpeka sådant som inte stämmer med ursprungsberättelsen. Filmen ger, enligt artikeln, både en förvriden syn på Gud, Noa och på själva händelsen. Men det är inte en nyhet att Hollywood inte håller sig till ursprungsberättelsen – varför missa ett tillfälle att göra en bra historia ”bättre”? Dock har filmen kallats för den mest obibliska bibelbaserade filmen någonsin.

Använder du dig av Facebook har du säkert sett både en eller flera dela en länk till artikeln. Och det är inte heller något fel med det. Men oavsett om filmen inte alls stämmer överens med bibelns berättelse (nu har varken jag eller artikelförfattarna på genesis.nu hunnit se den), så är det ett riktigt bra tillfälle att vittna för vänner, kollegor eller grannar.

Vi får inte låta tillfället rinna oss ur händerna, som så många gånger förut. När Bibel 2000 släpptes fick det stort utrymme i media. Men många, från framför allt frikyrkliga kretsar, var kritiska till översättningen och menade att den på många ställen inte stämde överens med ursprungstexten. Genom kritiken missade de ett ypperligt tillfälle att ge en bibeln i julklapp till släkt och vänner som inte är troende kristna. För även om översättningen inte stämmer överens med grundtexten på alla ställen, så både dör och uppstår Jesus i den. Det är ju det som är själva grejen.

Oavsett vad vi tycker om filmen Noah så kommer den att gå upp på de svenska biograferna på fredag, och tusentals svenskar kommer att se den. Låt det blir ett tillfälle att följa med en vän eller en kollega på bio – och ta tillfället i akt att berätta vad bibeln säger om historien, och vad det är som du tror på.

Sara Bornold
Nyhetsredaktör, Kanla 10 Sverige

Låt Noah bli ett tillfälle att vittna