Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Ett tronskifte behövs - i medierna

| 2014-01-02 15:50:05
Den svenska journalistkårens förhållande till det svenska kungahuset är minst sagt ansträngd. Det blev vi återigen påminda om när delar av SVT-journalisten Sara Bulls intervju från kungens 40-årsjubileum sändes på nyårsdagen i Sveriges Televisions "Året med kungafamiljen".
Bakgrunden till de frostiga relationerna är naturligtvis medias hantering av boken "Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken" av författaren Deanne Rauscher som kom ut lagom till kungens årliga älgjakt och sedvanliga presskonferens den 4 november år 2010.
Boken bygger huvudsakligen på uppgifter från Mille Markovic - en torped från den undre världen med anknytning till den före detta kommunistregimen i Serbien som dömts i Sverige för utpressning och illegal sexklubbsverksamhet. 
Bland sina meriter har Markovic att han lyckats värva ett antal svenska poliser och polischefer som chefer för sin kriminella verksamhet. 
Efter bokens utgivning hotade Mille Markovic med att publicera komprometterande bilder från 1970-talet på Sveriges statschef, men när Expressen gjorde en expertanalys av Markovic främsta bildbevis visade det sig att bilden var manipulerad.
Det är inte konstigt att kungen upplever sig som ett jagat villebråd. Det var ju en i det närmaste revolutionär stämning som infann sig i samband med den välbesökta presskonferensen i november 2010.
Medias nya strategi för att slippa att ta ansvar för sin egen misslyckade rapportering om kungahuset är att begära att Viktoria ska ta över som tronföljare. Kronprinsessan kommer säkert att göra det alldeles utmärkt när hon tar över tronen. Men frågan är om inte några tronskiften på ett antal svenska redaktörsstolar skulle vara mer välbehövliga.

Ett tronskifte behövs - i medierna