Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Vid gränsen mot Syrien

| 2013-10-18 14:09:02

till perspektivbloggen 20131008 from Kanal10 on Vimeo.

Det har blivit dags för mig att skriva mitt första inlägg på Perspektivbloggen. En blogg som jag delar med Ruben Agnarsson (som du bland annat känner från Nyhetsforum), och Tomas Ander (programledare för Respons).

I vanliga fall arbetar jag heltid med Nyheterna på Kanal 10, men den här veckan har jag följt med till Israel, där jag bland annat filmar klippbilder för nyheterna. Att resa till Israel är spännande. Det är här evangelierna utspelade sig, det är detta område som hela världens ögon är vända mot, inte minst med tanke på situationen som råder här.

I dag besökte vi Golanhöjderna som intogs av Israel under sexdagarskriget 1967. Det är en spännande plats, där man både kunde se in till Syrien och Libanon. Från Syrien hördes med jämna mellanrum smällar (förmodligen bomber) och flera rökpelare syntes från en stad några kilometer bort.

Men även när man ser och hör bitar som förmodligen berör inbördeskriget i landet är det svårt att ta till sig. Det är svårt att föreställa sig hur det är för dem som är där på platsen där det brinner, där bomberna slår ner. Men man förstår också att det händer. Att det är en helt annan verklighet som utspelar sig i Syrien än vad det är hemma i Sverige.

Under turen på Golanhöjderna gick vi ner till de syttegravar och de "katakomber" som de israeliska soldaterna bode och levde i under bland annat kriget 1973. Att höra bomber från Syrien, att gå i de trånga, smutsiga gångarna och rummen ger en liten, liten känsla om hur soldaterna måste haft det när de bodde och levde där – på en plats där det när som helst kunde smälla.

Jag och vår kameraman David Alfredsson spelade in ett kortare klipp från katakomberna som du kan se här ovan.

/Sara Bornold
(inlägget skrev under Kanal 10:s resa till Israel i början av oktober).
Vid gränsen mot Syrien