Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

Fredagens ryska militärövning växer

| 2013-09-19 06:34:43
Nu på fredag inleds Zapad 2013, en militärövning där Ryssland tillsammans med Vitryssland enligt polska medier övar en kärnvapenattack mot Warsawa och tränar fullskaligt krig mot NATO.
Ett syfte med övningen är enligt ryska myndigheter att öva försvar mot NATO:s missilförsvar. Ryssland har sedan tidigare uttalat att NATO:s utplacering av en robotsköld i bland annat Polen är ett legitimt mål för en rysk kärnvapeninsats.

Det kan vara värt att påminna sig om att Ryssland inför Georgien-kriget år 2008 genomförde militärövningen Kavkaz 2008 som på några dagar eskalerade till ett ryskt anfall, trots att ryska militärer veckorna före krigsutbrottet försäkrade att övningen var planerad sedan lång tid och inte hade något med konflikten med Georgien att göra. I veckan försäkrade ryska myndigheter att Zapad 2013 inte hade något med den senaste tidens eskalerande konflikt i Syrien att göra.

Den senaste veckan har övningen Zapad 2013 tredubblats i omfattning, sedan det ryska inrikesministeriet meddelat att man mobiliserat 20,000 soldater från inrikestrupperna och ytterligare 9400 personer utöver de 2500 som var föranmälda på vitryskt territorium. Övningen kommer alltså i inledningsskedet att inkludera 42300 soldater, skriver Jägarchefen – i jämförelse med de 13000 som inledningsvis aviserades.

/Ruben Agnarsson
Fredagens ryska militärövning växer