Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies här. Kanal 10 Media AB policy kring cookies.

För Sverige i tiden 40 år

| 2013-09-11 16:16:49

Kung Carl GustavDen 15 september 1973, alltså för ganska exakt fyrtio år sedan, dog vår nuvarande kung Carl XVI Gustafs farfar: kung Gustaf VI Adolf. Fyra dagar senare höll kungen sitt trontal i Rikssalen på Kungliga slottet och blev Sveriges nye statschef.
Som 27-åring och med ordspråket ”För Sverige i tiden” besteg Carl XVI Gustaf den svenska tronen vilket innebär att Sveriges statschef i dagarna firar 40-årsjubileum. Under denna långa ämbetsperiod har monarkins ställning diskuterats flitigt i Sverige.
Republikaner, som hellre ser en president (vad tror ni om Per Gessle, Birgitta Olsson eller Christer Sturmark?) har med jämna mellanrum krävt att monarkin ska avskaffas.
Fördelen med monarkin är den påminner oss om att allt i livet inte är politik. I en tid när politiker tror sig kunna lösa all världens – både verkliga och påhittade – problem, ger oss monarkin ett litet andrum.
Sedan bör frågan ställas vilka motiv som kungens främste kritiker – gangstern Mille Markovic – har för sina aggressiva försök att reducera tilltron till det svenska statsskicket.  Ska verkligen en torped som i polisförhör uttryckt att han jobbar för främmande makt och som idkat utpressningsförsök mot hovet via fejkade bilder, bestämma hur Sverige ska styras? 

/ Ruben Agnarsson

* Foto Lennart Nilson

För Sverige i tiden 40 år